Artikelen, Blogs
Geef een reactie

Say Kimchiii – Korean trip part 1

 

Sorrieee for not posting last month! Ik heb heerlijk genoten van mijn (welverdiende) 3 weken vakantie. Om die reden heb ik helaas niet kunnen posten, maar ik kan je nu wel uitgebreid reisadvies geven over het land van K-pop. In deze blog: Seoul.

Praktische informatie:
• Geen visumaanvraag voor een verblijf van 30 dagen met een Nederlands paspoort
• Geen ander stekkereind
• Deet tegen insectenbeten
• De app ‘maps.me’ – deze app geeft een offline routebeschrijving
• Tmoney-card(W2,500) – ov-chipkaart voor bussen, metro’s en taxi’s. Verkrijgbaar bij metrostations en in supermarkten (je kunt de kaart ook in de supermarkt opladen!)

Onze reis in Zuid-Korea begon in Seoul. Vriendinnetje en ik zijn 4 dagen in Seoul gebleven en persoonlijk vond ik dat te weinig. Seoul is zo groot waardoor wij nog lang niet alles hebben gezien, dus neem de tijd!

Insa-dong

Ons gelijknamige hostel lag in de wijk Insa-dong. Insa-dong staat bekend als een artistieke wijk. Je vindt hier een aantal kunstgalerijen, boekenwinkels en theehuizen. Voor de nieuwsgierige bezoekers: in de hoofdstraat vindt men Poopoo Land, een museum over (verrassing) poep. In deze wijk vind je ook Unhyeongung Palace en Jogyesa Temple.

De paleizen

Processed with MOLDIV

Wij hebben een combi-toegang gekocht voor Gyeongbokgung Palace, Changdeokgung Palace met de secret garden, Changgyeonggung PalaceDeoksugung Palace en Jongmyo Royal shrine (W10,000). Je krijgt gratis toegang tot de paleizen als je verkleed bent in Hanbok, traditionele Koreaanse kledij. Het grootste paleis is Gyeongbokgung (gesloten op dinsdagen) en deze heeft een zij-uitgang naar het ‘Blue House’. Wat is daar zo bijzonder aan? Daar woont de president. Speciaal voor toeristen is er een ‘photo spot’ geplaatst op de grond, waarop je kan staan voor een foto voor het Blue House. Door de Japanse invasie is er niet veel overgebleven van de paleizen. Dit merk je vooral bij Gyeongbokgung.

King Sejong

Processed with MOLDIV

Tegenover Gyeongbokgung ligt een uitgestrekte plein, Gwanghwamun Square. Hier is een standbeeld en een museum te vinden over de geliefde koning Sejong en een standbeeld van admiraal Yi Sunhin (bekend om grote overwinningen tijdens de Japanse invasie). Koning Sejong is grondlegger van het Koreaanse alfabet Hangul. Korea had vroeger geen eigen schrift. De elite, de geleerden en de adviseurs van de koningen gebruikten daarom het Chinese schrift. In de paleizen vind je ook alleen Chinees schrift terug. Koning Sejong wilde dat zijn bevolking mee kon lezen en schrijven en bedacht daarom het Koreaanse alfabet.

Cheonggycheon Stream

Processed with MOLDIV

Als je vanaf Gyeongbokgung het plein uitloopt, kom je links Cheonggycheon Stream tegen. Het is een ongeveer een beek van 11 km. Het begint bij Cheonggye Plaza. Daar staat een toren waaruit het water begint te stromen in de beek. Helaas was de toren onder constructie toen wij er waren, maar hopelijk heb jij meer geluk! Om de beek is een ecologisch park gebouwd. Ik vind dit park ontzettend romantisch. Je kunt heerlijk naast de beek lopen of even afkoelen met jouw voeten in het water. Daarnaast is er kunst te bezichtigen op de muren en onder de bruggen. ’s Avonds vind je lichtshows van kunstenaars en in november vindt hier Seoul Latern Festival plaats. Let wel op dat je moet kijken tussen welke burgpunten er shows worden gegeven!

Kwang Jang Market

Processed with MOLDIV

Bij het volgen van de beek kom je op een gegeven moment ook uit bij Changgyeonggung ro. Als je vanaf hier weer naar boven loopt, kan je naar Gwangjang Traditional Market gaan. Let op: de ingangen zijn niet goed zichtbaar, het kan zijn dat je er voorbij loopt. Deze markt heeft een rijke geschiedenis vanaf 1905, maar tegenwoordig vindt men vooral food. Je kunt hier heerlijk aanschuiven bij een ahjumma voor een stokje met viskoekjes, gimbap, bloedworst, pigs feet of pancakes.

Seoul Plaza

Wanneer je bij Gwanghwamun Square rechtdoor loopt (de Sejong Daero-straat volgt), ligt op een gegeven moment links Deoksugung Palace. Dit paleis is gesloten op maandagen en is het enige paleis die tot 21.00 uur geopend is. Rechts vind je Seoul City Hall en Seoul Plaza. Normaal vind je hier kleine rommelmarkten, concerten en voorstellingen, maar toen wij er waren, was het afgesloten vanwege protesten.

Sungnyenum Gate

Op Sejong Daero vind je ook Sungnyemun Gate. Deze ligt na Deoksugung Palace en Seoul Plaza. Het is ook bekend onder de naam Namdaemun Gate. Het is de nummer 1, samen met de andere stadspoorten en muren, van nationale schatten die Zuid-Korea kent. Het functioneerde vroeger als de zuidelijke ingang tot de stad Seoul. Vlakbij deze gate zit Namdaemun Market, de grootste markt in Zuid-Korea. Je vindt hier foodstands, kledingstands, maar ook winkels waar je allerlei producten kunt kopen. Geloof mij, ik heb dit zelf ondervonden: Koreanen onderhandelen niet over de prijs.

Myeong-dong

Processed with MOLDIV

Verder zijn wij naar Myeong-dong street geweest. Het is een drukke straat en dé winkelstraat in Seoul. Veel drogisterijen zullen je proberen te verleiden door samples uit te delen. Mijn tip: maar er gebruik van. Je mag de sample houden, ook als je geen producten aanschaft. Wat mij ontzettend enthousiast maakte in deze straat was het Hello Kitty Cafe. Het café valt tegen als je die van Japan gewend bent, maar voor de die-hard fans wel de moeite waard. Ook vind je in de omgeving Myeong-dong Cathedral.

N Seoul Tower

Processed with MOLDIV

Voordat wij een bezoek brachten aan aan Namsan Park. Zijn wij eerst naar Itaewon Street gegaan. In Itaewon wonen de expats van Seoul. Je zult hier dan ook veel buitenlanders tegenkomen en buitenlandse restaurants. Vanaf Itaewon Street hebben wij de bus gepakt naar Namsam Park. Dit is een park die de N Seoul Tower omgeeft. Persoonlijk vind ik dit park ook romantisch. Je vindt hier ontzettend veel stelletjes die een slot willen achterlaten in het park en plekken waar men proposals kan doen. Of het origineel is, denk ik niet, maar he.. als dit de plek is, dan is het de plek. Het is mogelijk om de N Seoul Tower in te gaan en te genieten van het mooie uitzicht over Seoul. Wij hebben alleen besloten dit niet te doen, omdat wij het uitzicht mooi genoeg vonden vanuit het park.

Hanok Villages

Om the feeling te krijgen hoe Koreanen vroeger woonden, kan je naar Bukchon Hanok Village of Namsangol Hanok Village gaan. Hier liggen voornamelijk Hanoks, traditionele Koreaanse woningen. Als je geluk hebt, mag je bij een bewoner naar binnen spieken, maar de meeste bewoners sturen nieuwsgierige toeristen weg.

Uitgaansleven in Seoul

Wij zijn overigens niet uitgegaan in Seoul. Daarvoor wilden wij te veel zien in te weinig tijd en gezien onze leeftijd was het niet verstandig om een nacht door te halen. Tips heb ik uiteraard wel! Uiteraard vind je clubs in Itaewon en in de omgeving van Gangnam Station, maar de echte mekka vind je in Hongdae. Vergeet overigens niet je paspoort mee te nemen wanneer je een club wilt ingaan, want de bouncer neemt geen genoegen met een kopie.

De grens met Noord-Korea

Processed with MOLDIV

Mijn aanrader voor jouw verblijf in Seoul is een tour naar de grens met Noord-Korea. De hostels en hotels in Seoul bieden 2 type reizen aan naar de grens: DeMilitarized Zone of DMZ/Joint Security Area. Het zijn geen goedkope tours, maar zeker de moeite waard! Voor beide tours geldt dat je je paspoort mee moet nemen! Zelf hebben wij de DMZ-tour gedaan. De DMZ is een gebied 2 km landinwaarts (in beide landen) vanaf de grens tussen Noord- en Zuid-Korea. Wij zijn eerst gestopt in Imjingak. Hier vind je een loopbrug en een spoor die de beide landen connects. Helaas zijn deze afgesloten. Wat ik triest aan dit gebied vond, zijn de wensen van Zuid-Koreanen die hopen dat de beide landen tot elkaar komen in de toekomst. Vervolgens zijn wij doorgereden naar de derde tunnel die vanuit Noord-Korea is gegraven om een aanval te plegen. De Zuid-Koreanen wisten dit op tijd te signaleren door een gevluchte Noord-Koreaan. Het is mogelijk om als toerist door deze tunnel te lopen. De tunnel is geblokkeerd door 3 betonnen muren en je ziet allerlei gaten in de muren van grot waar dynamieten inzaten in de richting van Zuid-Korea. Als je niet goed te been bent, raad ik het je niet aan om deze tunnel te bewandelen. Het heeft een hele steile ingang omlaag/omhoog. Op de grens kan je uitkijken naar Noord-Korea. Een aantal interessante feitjes over de grens:
• Beide landen zijn weer druk bezig met propaganda verspreiden door de spanningen die er op dit moment heerst. Vanaf Zuid-Korea hoor je K-pop door de luidsprekers en aan de overkant zou er traditioneel muziek moeten komen. Ik heb het laatste overigens niet gehoord;
• Er was een strijd over de hoogste vlaggentoren. Uiteindelijk heeft Noord-Korea gewonnen en aan die toren hangt een vlag van 7 meter. Doordat de vlag zo groot is, is die ook zwaar. Bij slecht weer wordt de vlag dan ook naar beneden gehaald om beschadigingen te voorkomen;
• De bergen in Noord-Korea hebben geen bomen. Dit komt doordat inwoners de bomen kappen om zo energie te creëren voor in de woningen;
• Aan de grens zijn fake villages gebouwd door Noord-Korea. Deze dorpen zijn niet bewoond en soms zijn de ramen en deuren enkel op de gebouwen geschilderd.
Op de echte grens vind je the ‘Blue houses’. Daar kan je naar toe gaan als je de DMZ/JSA-tour kiest. In dit dorp vind je zowel Noord- als Zuid-koreaanse soldaten en kan je spanning echt voelen. Na de grens zijn wij naar Dorasan gegaan. Dit dorp heeft een station die Zuid-Korea met Noord- zou verbinden. Er zit zelfs een visumkantoor in om toegang te verlenen naar beide landen. Ook dit station kunnen de Koreanen niet gebruiken vanwege de toestand. Het bijzondere aan deze tour vond ik het trieste element dat de landen gescheiden blijven en dat Zuid-Korea nog steeds voorbereid is voor een aanval vanuit Noord. Sommige viaducten hebben nog dynamieten die afgaan bij een aanval om zo Noord-Korea tegen te houden. Het lijkt zo surrealistisch als je er langs rijdt.

Zoals je kunt lezen, valt er veel te beleven in Seoul. In mijn volgende blog meer over de rest van onze reis in Zuid-Korea.

Huanhuan

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s