Artikelen, Blogs
Geef een reactie

Interracial relationships

De inspiratie om deze blog te schrijven komt van het tweede seizoen van Ajoud: kaaskop of mocro? Ik vind bij mijzelf veel herkenning in zijn programma. Dat terwijl ik niet Marokkaans ben of Islamitisch. In één van zijn afleveringen behandelt hij Marokkaanse relaties met niet Marokkanen. Een fenomeen dat ook speelt in onze gemeenschap.

Blijf binnen de etniciteit

Van kinds af aan heb ik van mijn ouders mee gekregen om later
met een Chinees thuis te komen. Later kwamen er uiteraard andere eisen bij en werden er, naarmate ik ouder werd, ook eisen ervan af gehaald. In mijn opvoeding heb ik nooit van mijn ouders mee gekregen dat het ook prima was als ik met een ander ras thuis zou komen.

Aan mij werd er verteld dat je alleen buiten je eigen etniciteit trouwt wanneer je een verblijfsstatus nodig had of wanneer je te oud was waardoor niemand binnen de gemeenschap jou wilde. Ben je gek?! Trouwen met een Nederlander bracht niets positiefs. Unfortunately voor mij, heb ik ook geen goede voorbeelden binnen de familie. Ik heb een nicht die getrouwd is met een Nederlander en die krijgt nog steeds geld van haar ouders. ‘Zie je nou wel? Nederlanders zijn arm. Chinezen niet, die gaan veel beter met geld om.’ Een ander nicht is getrouwd met een Afghaan. ‘Ja, het is goed zo, anders moest zij het land verlaten.’ Stiekem betrap ik mijzelf erop dat ik dit ook denk wanneer ik een interracial relatie zie van een ander Aziaat. Ook van mijn directe ooms en tantes hoorde ik dat ik een Chinees moest zoeken. Hij zou beter kunnen communiceren met mijn ouders en het zou zonde zijn als ik zou eindigen met een Nederlander.

Geen Chinees voor mij

Het kan zijn dat deze situatie voor jou geen issue is/was. Het kan dat jij altijd al aangetrokken voelde tot jouw eigen soort, maar voor mij was dit niet het geval. Ik ben opgegroeid in een voornamelijk all white omgeving. Ook mijn vriendengroep bestond uit Nederlanders. Ik vond Aziatische mannen wel knap, maar ik voelde mij totaal niet tot hen aangetrokken. Ik voelde mij niet thuis in de Aziatische gemeenschap en daardoor viel ik ook niet op Aziaten/Chinezen. Hierdoor werd mijn relatiekeuze een issue.

Het moet dan ook geen verrassing zijn als ik vertel dat mijn eerste vriend een Hollandse jongen was met blond haar en blauwe ogen. Mijn eerste relatie viel nog in een ‘no boys’-periode. Het afspreken ging dan ook stiekem. Ik heb vanaf het begin af aan tegen mijn eerste vriend gezegd dat ik later nooit met hem zou eindigen, want dat zouden mijn ouders nooit goed vinden. Ik wilde direct eerlijk tegen hem zijn zodat hij wist waar hij aan toe was. Hij heeft gezien hoe erg ik hiermee struggelde. Een keer wilde hij mijn eigen ring knielend om mijn hand doen. In plaats van leuk mee te doen, barstte ik in tranen uit. In mijn verbeelding wilde ik niets liever, maar het kon niet. Althans, zo voelde het. Natuurlijk hebben wij er weleens over gehad. Hij vroeg dan of het echt niet mogelijk was. Nee, ik wilde niet dat mijn ouders teleurgesteld waren in mij door deze keuze. Dus wij hadden het er verder niet over.

Dit heeft er uiteindelijk voor gezorgd dat wij uit elkaar gingen. Hij voelde zich te onzeker terwijl ik aan het overwogen was om hem wel thuis voor te stellen.

Mengeling van culturen

Van de week vroeg ik mij af waarom mijn ouders zeide dat ik met een Chinees thuis zou moeten komen. Vroeger had ik hier totaal onbegrip voor, maar nu ik ouder ben, kan ik het beter relativeren. Zij zijn opgegroeid in de Chinese cultuur en hoewel zij wel in Nederland wonen, krijgen zij minder van de Nederlandse cultuur mee dan ik. Mijn ouders willen het beste voor ons en daarvoor vallen zij terug op wat zij kennen, de eigen normen en waarden, niet begrijpend dat wij opgroeien met beide culturen. Zij willen mij behoeden voor het vreemde, maar zoals een oom van mij zegt: ‘Jullie zijn een mengeling van culturen. Een proces dat mijn generatie niet kan tegenhouden, dus dan kan ik beter toestaan.’

Cadeau

Het mooiste cadeau dat mijn ex mij heeft gegeven, is mij laten gaan. Ik heb hierdoor ontdekt dat ik ook op Aziaten val en dat dat voordelen met zich meebrengt. Het meest belangrijkst voor mij is dat de ander mijn cultuur begrijpt. Niet zo gek gezien onze generatie ongeveer in hetzelfde schuitje ligt. Ik miste dit begrip in mijn relatie. Hij probeerde echt wel zijn best te doen en voor zijn termen begreep hij het ook, maar zo kwam het bij mij niet aan.

Het blijft in mijn achterhoofd spelen als ik met een Nederlander aan het daten ben. Nog steeds wil ik niet dat mijn ouders teleurgesteld zijn in mij. Hoewel ik tegenwoordig weet dat ik over deze drempel durf te stappen, zal ik dit alsnog niet snel doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s